De afgelopen weken hebben we ontzettend hard gewerkt om ons project af te ronden.
We hebben ons vooral gefocust op het herschrijven van verslagen en op het tekenen van de concepten en het uiteindelijke product en op het ontwerpen van een verpakking.
Er is onderzoek gedaan naar de verschillende materialen die we voor het product gaan gebruiken en daarnaast is er onderzoek gedaan naar de kosten die hiermee verbonden zijn.
Er is een implementatie plan geschreven, waarin uitgedacht is hoe we het product van de fabriek naar de consument gaan brengen en wat hier allemaal bij komt kijken.
We hebben dankzij materialen die we verkregen hadden van de gemeente Stellenbosch een goed beeld kunnen krijgen op de financiële situatie van onze doelgroep, de vrouwen en de meisjes uit de township Khayamandi.
Ook hebben we in de laatste dagen van ons verblijf in Zuid- Afrika enquêtes afgenomen welke ons nog meer inzichten hebben gegeven in het huidige gebruik van maandverband. Een opmerkelijke uitkomst uit deze enquêtes was dat sommige vrouwen hun maandverband na gebruik uitwassen alvorens het in de prullenbak te gooien.
Daarnaast is ook aandacht geschonken aan het ontwerpen van de verpakking, die voor ons product erg van belang is. Deze verpakking moet naast informatie over het product ook informatie over het gebruik en over het medische fenomeen menstruatie bieden. Bij het ontwerpen van deze verpakking hebben we veel gehad aan de tips die we kregen tijdens co-design sessies.
De laatste week voor het inleveren was een gekkenhuis, iedereen heeft ontzettend hard gewerkt om het project na tevredenheid af te kunnen ronden. En het was een succes!
De rapporten zijn uitgebreid gecheckt op spelling inhoud en vormgeving, de tekeningen van zowel de concepten als het product zien er fantastisch uit en ook een idee de verpakking hebben we in een korte tijd goed neer kunnen zetten.
Kortom wij zijn tevreden met het resultaat en na een hectische laatste dag hebben we ons project afgesloten met een fantastische presentatie.
Bedankt voor het volgen en lezen van onze blog, wij hebben genoten van het project!
SKOON LAPPIE – Projectomschrijving
Met een projectgroep van de Technische Universiteit Delft zijn wij, vier master studentes aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en een medische student van de Erasmus Universiteit Rotterdam, van start gegaan met een project voor kansarme vrouwen in Zuid Afrika, in samenwerking met het Medical Knowledge Institute en Stichting Vrouw en Verband voor de periode februari - juni 2010.
Als afsluitend project alvorens de aanvang van het afstuderen, zullen wij een geheel product ontwikkelingstraject doorlopen binnen het “Integral Design Project”. Na het lezen van een onderzoek naar menstruele hygiëne in kansarme landen, uitgevoerd door dr. Tjon A Ten van stichting Vrouw en Verband (V&V) (A Neglected Condition for the Achievement of Several Millennium Development Goals; http://www.eepa.be/wcm/dmdocuments/BGpaper_Menstrual-Hygiene.pdf), waren wij direct gemotiveerd om in naam van de TU Delft, in samenwerking met V&V en het Medical Knowledge Institute (MKI; http://infomki.org), te werken aan een oplossing voor deze problematiek in Zuid-Afrika. De huidige situatie rondom het onderwerp menstruele hygiëne is momenteel verre van optimaal. Met name weesmeisjes krijgen geen uitleg over de ontwikkeling van hun lichaam doordat er een taboe rust op dit onderwerp en een moederfiguur ontbreekt die hen deze kennis kan bijbrengen. Mede door deze onwetendheid, gebruiken meisjes en vrouwen onhygiënische oplossingen, om de menstruele periode door te komen. Dit leidt vaak tot ernstige vaginale infecties en ontstekingen, met soms de dood tot gevolg. Daarnaast worden vrouwen en kinderen tijdens hun menstruatie beperkt in het leiden van hun dagelijkse leven en worden ze veelal belemmerd naar school te gaan, wat direct van invloed is op de haalbaarheid van milleniumdoel 2.
Nog niet eerder zijn onderwijs programma’s gericht op menstruele hygiëne. Het MKI zal vanaf maart 2010 van start gaan met een educatief programma in Zuid Afrika, waarbij vrouwelijke trainers voorzien worden van informatie over persoonlijke hygiëne en getraind worden in het overbrengen van deze informatie op kansarme (jonge) vrouwen. Een ondersteunende materiële oplossing is naast educatie noodzakelijk om daadwerkelijk hygiënisch om te kunnen gaan met de menstruatie. Momenteel zijn producten als tampons en maandverband simpelweg niet verkrijgbaar in de sloppenwijken. Als dit al aanwezig is, dan zijn deze westerse oplossingen onbetaalbaar voor de locale vrouwen. Er zal een product op de markt moeten komen dat betaalbaar is voor deze kansarme vrouwen. Wij delen met het MKI en stichting V&V de missie om een zogenaamde “empowerment” van de locale bevolking te realiseren, door hen van kennis en materialen te voorzien.
In het kort: We zullen een oplossing ontwikkelen ter ondersteuning van Zuid Afrikaanse vrouwen tijdens hun menstruatie die niet alleen hygiënisch, maar ook betaalbaar en beschikbaar zal zijn.
Daarom zijn we nu (5 Maart – 1 Mei) in Zuid Afrika om in de township Khayamandi te werken aan dit project. Volg op deze blog onze indrukken!