Pagina's

SKOON LAPPIE – Projectomschrijving

Met een projectgroep van de Technische Universiteit Delft zijn wij, vier master studentes aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en een medische student van de Erasmus Universiteit Rotterdam, van start gegaan met een project voor kansarme vrouwen in Zuid Afrika, in samenwerking met het Medical Knowledge Institute en Stichting Vrouw en Verband voor de periode februari - juni 2010.

Als afsluitend project alvorens de aanvang van het afstuderen, zullen wij een geheel product ontwikkelingstraject doorlopen binnen het “Integral Design Project”. Na het lezen van een onderzoek naar menstruele hygiëne in kansarme landen, uitgevoerd door dr. Tjon A Ten van stichting Vrouw en Verband (V&V) (A Neglected Condition for the Achievement of Several Millennium Development Goals; http://www.eepa.be/wcm/dmdocuments/BGpaper_Menstrual-Hygiene.pdf), waren wij direct gemotiveerd om in naam van de TU Delft, in samenwerking met V&V en het Medical Knowledge Institute (MKI; http://infomki.org), te werken aan een oplossing voor deze problematiek in Zuid-Afrika. De huidige situatie rondom het onderwerp menstruele hygiëne is momenteel verre van optimaal. Met name weesmeisjes krijgen geen uitleg over de ontwikkeling van hun lichaam doordat er een taboe rust op dit onderwerp en een moederfiguur ontbreekt die hen deze kennis kan bijbrengen. Mede door deze onwetendheid, gebruiken meisjes en vrouwen onhygiënische oplossingen, om de menstruele periode door te komen. Dit leidt vaak tot ernstige vaginale infecties en ontstekingen, met soms de dood tot gevolg. Daarnaast worden vrouwen en kinderen tijdens hun menstruatie beperkt in het leiden van hun dagelijkse leven en worden ze veelal belemmerd naar school te gaan, wat direct van invloed is op de haalbaarheid van milleniumdoel 2.

Nog niet eerder zijn onderwijs programma’s gericht op menstruele hygiëne. Het MKI zal vanaf maart 2010 van start gaan met een educatief programma in Zuid Afrika, waarbij vrouwelijke trainers voorzien worden van informatie over persoonlijke hygiëne en getraind worden in het overbrengen van deze informatie op kansarme (jonge) vrouwen. Een ondersteunende materiële oplossing is naast educatie noodzakelijk om daadwerkelijk hygiënisch om te kunnen gaan met de menstruatie. Momenteel zijn producten als tampons en maandverband simpelweg niet verkrijgbaar in de sloppenwijken. Als dit al aanwezig is, dan zijn deze westerse oplossingen onbetaalbaar voor de locale vrouwen. Er zal een product op de markt moeten komen dat betaalbaar is voor deze kansarme vrouwen. Wij delen met het MKI en stichting V&V de missie om een zogenaamde “empowerment” van de locale bevolking te realiseren, door hen van kennis en materialen te voorzien.

In het kort: We zullen een oplossing ontwikkelen ter ondersteuning van Zuid Afrikaanse vrouwen tijdens hun menstruatie die niet alleen hygiënisch, maar ook betaalbaar en beschikbaar zal zijn.

Daarom zijn we nu (5 Maart – 1 Mei) in Zuid Afrika om in de township Khayamandi te werken aan dit project. Volg op deze blog onze indrukken!


maandag 29 maart 2010

Nummer 3 alweer…



Na weer een heerlijk weekend (lees: K-day festival met o.a. een optreden van Goldfish en een tour naar Kaap de goede hoop en verse vis eten in de haven van Kalk Bay), was het weer tijd om aan de slag te gaan.

Maandag hebben we voornamelijk gebruikt om onze gedachten te reorganiseren.

We hebben afgelopen twee weken zo ontzettend veel nieuwe inzichten opgedaan, dat het goed was om alles eens op papier te zetten. Door middel van een soort statement cards (lees: een hele hoop post-its), konden we uiteindelijk onze inzichten categoriseren in verschillende thema’s.

Dinsdag zijn we officieel gestart met onze ideeën fase. Met behulp van een heerlijke “creatieve sessie”, zijn we weer op allerlei nieuwe inzichten gekomen. Tijdens de lunch pauze, tijdens het boodschappen doen, ontdekten we iets wat ons project een behoorlijk andere wending heeft gegeven… er bestaat heel goedkoop maandverband! Oepsss! 50 cent voor een pakje van 10 stuks.. aan de betaalbaarheid hoeft het dus niet echt te liggen. Op basis van deze bevinding gingen we in de middag verder met onze brainstorm. Hierin kwamen we onder andere tot de conclusie dat dit goedkope product helemaal niet bekend is bij de bevolking (ze kiezen dure alternatieven). Deze goedkope versie wordt namelijk ergens in een rijke omgeving in een supermarkt verkocht, niet in de buurt is van de township. Daarnaast blijft het hele stukje slechte hygiëne bestaan en weten de vrouwen nog steeds niet wat menstruatie nou precies inhoudt. Tot slot willen we ook niet een oplossing genereren die niet duurzaam is. Dit vooral gebaseerd op een artikel van Prahalad waarin hij verteld dat het bedienen van de ontwikkelingslanden met vergelijkbare niet duurzame oplossingen gigantische problemen met zich meebrengt. Dit duurzaamheids aspect (met name biologisch afbreekbaar) willen we dan ook zeker verder onderzoeken. Deze nieuwe inzichten hebben al veel oplossingen teweeg gebracht!

Verder hebben we een paar heerlijke testjes gedaan met maandverband en tampons. De producten zijn vakkundig ontleed en getest op absorptievermogen, materiaalgebruik, ed. En ja, een dergelijk experiment wordt stukken leuker als je wat siroop toevoegt aan het water;)

Woensdag kregen we bezoek van Masisi van Wyk, een vrouw die bij de gemeente van Stellenbosch werkt. Zij is zelf opgegroeid in de township en heeft erna in Eastern Cape gewoond waar ze haar studie heeft gedaan (ze mocht zelf niet studeren in Stellenbosch tijdens de apartheid). Nu is ze weer terug, en haar kinderen kunnen nu wel naar deze universiteit. Ze weet ontzettend veel en kan ons heel goed helpen door bevindingen te bevestigen of nuanceren. Een geweldige, intelligente en open vrouw! Wel weer heel confronterend om te merken dat verschillende Apartheids-verschijnselen echt nog spelen. Sommige zwarte mensen worden nog steeds als minder gezien door blanken. Zwarte mensen in townships denken vaak nog steeds in hokjes (zwart-gekleurd-wit), met henzelf als laagste bevolkingslaag. Twee dagen geleden in Woolworths raakte ze per ongeluk iemand met haar arm. Deze vrouw reageerde door haar arm even af te vegen… Ook was ze zo blij met ons gesprek en zei ze dat we zo open en geïnteresseerd waren, wat niet vaak voorkwam… ze heeft ons zelfs uitgenodigd voor de trouwerij van haar nicht volgende maand!! Fantastisch!

Donderdag en vrijdag hebben we gebruikt om alles op papier te zetten. Zoals je kan zien… we maken veel sprongen. Het is nog een hele kluif om alle inzichten te verwerken, maar we komen er wel!

Afgelopen weekend hebben we weer genoten van Kaapstad (Waterfront, Tafelberg, Camps Bay), helemaal opgeladen voor week 4!

1 opmerking:

  1. Leuk meiden!! Wel vaag lijkt me als ineens blijkt dat er al betaalbare lappies op de markt zijn. Ben benieuwd wat jullie allemaal voor elkaar gaan boksen! Succes en veel plezier!! Lfs. Anne (nichtje van Floor)

    BeantwoordenVerwijderen