Pagina's

SKOON LAPPIE – Projectomschrijving

Met een projectgroep van de Technische Universiteit Delft zijn wij, vier master studentes aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en een medische student van de Erasmus Universiteit Rotterdam, van start gegaan met een project voor kansarme vrouwen in Zuid Afrika, in samenwerking met het Medical Knowledge Institute en Stichting Vrouw en Verband voor de periode februari - juni 2010.

Als afsluitend project alvorens de aanvang van het afstuderen, zullen wij een geheel product ontwikkelingstraject doorlopen binnen het “Integral Design Project”. Na het lezen van een onderzoek naar menstruele hygiëne in kansarme landen, uitgevoerd door dr. Tjon A Ten van stichting Vrouw en Verband (V&V) (A Neglected Condition for the Achievement of Several Millennium Development Goals; http://www.eepa.be/wcm/dmdocuments/BGpaper_Menstrual-Hygiene.pdf), waren wij direct gemotiveerd om in naam van de TU Delft, in samenwerking met V&V en het Medical Knowledge Institute (MKI; http://infomki.org), te werken aan een oplossing voor deze problematiek in Zuid-Afrika. De huidige situatie rondom het onderwerp menstruele hygiëne is momenteel verre van optimaal. Met name weesmeisjes krijgen geen uitleg over de ontwikkeling van hun lichaam doordat er een taboe rust op dit onderwerp en een moederfiguur ontbreekt die hen deze kennis kan bijbrengen. Mede door deze onwetendheid, gebruiken meisjes en vrouwen onhygiënische oplossingen, om de menstruele periode door te komen. Dit leidt vaak tot ernstige vaginale infecties en ontstekingen, met soms de dood tot gevolg. Daarnaast worden vrouwen en kinderen tijdens hun menstruatie beperkt in het leiden van hun dagelijkse leven en worden ze veelal belemmerd naar school te gaan, wat direct van invloed is op de haalbaarheid van milleniumdoel 2.

Nog niet eerder zijn onderwijs programma’s gericht op menstruele hygiëne. Het MKI zal vanaf maart 2010 van start gaan met een educatief programma in Zuid Afrika, waarbij vrouwelijke trainers voorzien worden van informatie over persoonlijke hygiëne en getraind worden in het overbrengen van deze informatie op kansarme (jonge) vrouwen. Een ondersteunende materiële oplossing is naast educatie noodzakelijk om daadwerkelijk hygiënisch om te kunnen gaan met de menstruatie. Momenteel zijn producten als tampons en maandverband simpelweg niet verkrijgbaar in de sloppenwijken. Als dit al aanwezig is, dan zijn deze westerse oplossingen onbetaalbaar voor de locale vrouwen. Er zal een product op de markt moeten komen dat betaalbaar is voor deze kansarme vrouwen. Wij delen met het MKI en stichting V&V de missie om een zogenaamde “empowerment” van de locale bevolking te realiseren, door hen van kennis en materialen te voorzien.

In het kort: We zullen een oplossing ontwikkelen ter ondersteuning van Zuid Afrikaanse vrouwen tijdens hun menstruatie die niet alleen hygiënisch, maar ook betaalbaar en beschikbaar zal zijn.

Daarom zijn we nu (5 Maart – 1 Mei) in Zuid Afrika om in de township Khayamandi te werken aan dit project. Volg op deze blog onze indrukken!


zaterdag 10 april 2010

De vijfde week alweer!

Na een week hard werken en een goed begin van het weekend, hebben we onze ontspanning gezocht in een uitje naar het mooie Knysna waar we ontvangen werden door Dr. Braaksma en zijn vrouw. Vanuit Knysna hebben we verscheidene tripjes gemaakt o.a. naar Tsitsikama (natuur reservaat met verschillende hike routes) en het Addo Elephant park. We hebben hier een twee daagse safari trip gemaakt. Dit, in Eastern Cape, liggend park was echt fantastisch om te bezoeken! Zoals de naam al verraad waren er de nodige olifanten te spotten die kriskras onze weg overstaken en bijna aangeraakt konden worden! Na enkele dagen van vertier was het weer tijd om terug te keren naar ons nieuwe huisje in De Molen.Na het afronden van de analyse fase is het tijd om weer verder te gaan met ons project en door te gaan met het genereren van ideeën die voortvloeien uit de voorgaande fase. Met nog maar drie weken voor de boeg en een rugzak vol inzichten kunnen we weer hard aan de slag gaan!
Aangezien het MKI geen producent is van maandverbandjes hebben we gekozen voor een scenario waarbij het MKI gaat samenwerken met een locale maandverband producent. Deze producent kan dan de maandverbandjes produceren en eventueel distribueren (afhankelijk van de samenwerking die tussen beide partijen wordt aangegaan). Er bestaat één locale producent, waar we volgende week een afspraak mee hebben. We zijn erg benieuwd naar dit gesprek, dit zou namelijk een serieuze optie kunnen zijn!


Zaterdag zijn we naar Robben Island geweest, hier heeft Mandela 18 jaar gevangen gezeten van zijn 27 jaar durende gevangenschap. Ontzettend indrukwekkend, vooral omdat de tour gegeven werd door een ex-gedetineerde.
Zondag hebben we gebruik om weer een creatieve sessie te houden. We hebben onze voorgaande sessie erbij gepakt om weer even ideeën op te doen en vooral alle associaties met het onderwerp door te nemen. Aangezien we al weken ideeën in ons hoofd hebben zitten, hebben we deze van ons af getekend en op een parkeervel gestationeerd. Dit hebben we gedaan om met een fris, leeg hoofd verder te gaan met het genereren van ideeën. Door het onderwerp op te delen in deel problemen; zoals duurzaamheid, aantrekkelijkheid, of educatie, hebben we veel verschillende ideeën gegenereerd. Deze suboplossingen/ideeën hebben we weer gecombineerd in nieuwe ontwerpschetsen. Met deze ideeën kunnen we verder doorgaan en onderzoek doen naar onderdelen waar we nog onze vraagtekens over hebben (denk aan, het gebruik van materialen in het verbandje, maar ook de functie van vleugels).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten