Pagina's

SKOON LAPPIE – Projectomschrijving

Met een projectgroep van de Technische Universiteit Delft zijn wij, vier master studentes aan de faculteit Industrieel Ontwerpen en een medische student van de Erasmus Universiteit Rotterdam, van start gegaan met een project voor kansarme vrouwen in Zuid Afrika, in samenwerking met het Medical Knowledge Institute en Stichting Vrouw en Verband voor de periode februari - juni 2010.

Als afsluitend project alvorens de aanvang van het afstuderen, zullen wij een geheel product ontwikkelingstraject doorlopen binnen het “Integral Design Project”. Na het lezen van een onderzoek naar menstruele hygiëne in kansarme landen, uitgevoerd door dr. Tjon A Ten van stichting Vrouw en Verband (V&V) (A Neglected Condition for the Achievement of Several Millennium Development Goals; http://www.eepa.be/wcm/dmdocuments/BGpaper_Menstrual-Hygiene.pdf), waren wij direct gemotiveerd om in naam van de TU Delft, in samenwerking met V&V en het Medical Knowledge Institute (MKI; http://infomki.org), te werken aan een oplossing voor deze problematiek in Zuid-Afrika. De huidige situatie rondom het onderwerp menstruele hygiëne is momenteel verre van optimaal. Met name weesmeisjes krijgen geen uitleg over de ontwikkeling van hun lichaam doordat er een taboe rust op dit onderwerp en een moederfiguur ontbreekt die hen deze kennis kan bijbrengen. Mede door deze onwetendheid, gebruiken meisjes en vrouwen onhygiënische oplossingen, om de menstruele periode door te komen. Dit leidt vaak tot ernstige vaginale infecties en ontstekingen, met soms de dood tot gevolg. Daarnaast worden vrouwen en kinderen tijdens hun menstruatie beperkt in het leiden van hun dagelijkse leven en worden ze veelal belemmerd naar school te gaan, wat direct van invloed is op de haalbaarheid van milleniumdoel 2.

Nog niet eerder zijn onderwijs programma’s gericht op menstruele hygiëne. Het MKI zal vanaf maart 2010 van start gaan met een educatief programma in Zuid Afrika, waarbij vrouwelijke trainers voorzien worden van informatie over persoonlijke hygiëne en getraind worden in het overbrengen van deze informatie op kansarme (jonge) vrouwen. Een ondersteunende materiële oplossing is naast educatie noodzakelijk om daadwerkelijk hygiënisch om te kunnen gaan met de menstruatie. Momenteel zijn producten als tampons en maandverband simpelweg niet verkrijgbaar in de sloppenwijken. Als dit al aanwezig is, dan zijn deze westerse oplossingen onbetaalbaar voor de locale vrouwen. Er zal een product op de markt moeten komen dat betaalbaar is voor deze kansarme vrouwen. Wij delen met het MKI en stichting V&V de missie om een zogenaamde “empowerment” van de locale bevolking te realiseren, door hen van kennis en materialen te voorzien.

In het kort: We zullen een oplossing ontwikkelen ter ondersteuning van Zuid Afrikaanse vrouwen tijdens hun menstruatie die niet alleen hygiënisch, maar ook betaalbaar en beschikbaar zal zijn.

Daarom zijn we nu (5 Maart – 1 Mei) in Zuid Afrika om in de township Khayamandi te werken aan dit project. Volg op deze blog onze indrukken!


maandag 17 mei 2010

Week 8


De laatste week is alweer ingegaan... Deze week hebben we gebruikt om nog even vol te genieten van Zuid Afrika en afscheid te nemen van alle mensen die ons hebben geholpen. Ook hebben we een afspraak gemaakt met Thys, de verantwoordelijke voor het waste-management van Stellenbosch. Op donderdag hadden we met hem afgesproken bij de afvalberg. In Stellenbosch heerst een groot afvalprobleem. De vuilnisbelt is bijna vol en de aanvraag van een nieuwe afvalplaats kan 3 jaar op zich doen wachten. Na wat uitleg van Thys over de gang van zaken zijn we de berg opgelopen.

Bovenop staan zo’n 20 mensen te graaien in al het afval wat gedumpt wordt. Broodjes worden direct uit het afval geplukt en opgegeten, oud ijzer wordt gespaard en bruikbare spulletjes worden eruit gevist om te gebruiken of verkopen. De geur die er hangt is ondragelijk! Ook ligt er gebruikt maandverband open en bloot. De gemeente moet ze aan de ene kant beschermen tegen deze onhygiënische omstandigheden, maar aan de andere kant is dit hun enige bron van inkomsten en zullen ze, als dit verboden wordt, hoogstwaarschijnlijk op straat belanden en criminaliteit veroorzaken.

De laatste vrijdag voor ons vertrek zijn we om 5 uur opgestaan om naar een kleinschalige (ongeveer 30 man) dienst van aartsbisschop Desmond Tutu te gaan in Kaapstad. Een geweldige man met enorm veel humor. Na de dienst hebben we met deze groep en Tutu koffie gedronken in een bar om de hoek. Een hele mooie afsluiter van 2 fantastische maanden Zuid Afrika!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten